Virtuális egerekkel kísérleteznek a skizofrénia és a depresszió kezelésének érdekében

Virtuális egerekkel kísérleteznek a skizofrénia és a depresszió kezelésének érdekében
2020. október 29. 18:53  |   Hírek
A New York-i Columbia Egyetemen kutató Losonczy Attila és csapatának kutatása jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a tudósok feltárják, miképp sajátítunk el új ismereteket vagy idézünk fel bizonyos emlékeket. Virtuális egerekkel kísérleteznek a skizofrénia, epilepszia és a depresszió kezelésének érdekében.

A gátló idegsejtek működését virtuális valóságban futó egerekben vizsgálták.

Ezek az idegsejtek fontos szerepet töltenek be az agyi aktivitás egyensúlyának fenntartásában, feladatuk más idegsejtek jelátvitelének időbeli összehangolása. A kutatást egy 3D-s lézermikroszkóppal kombinált új módszer alapozta meg.

Mivel a legtöbb súlyos központi idegrendszeri betegség kialakulásában is a gátlósejtek meghibásodása bír meghatározó szereppel, a kutatás hozzájárulhat a skizofrénia, a depresszió vagy az epilepszia kezeléséhez is.     

A kutatásban a gátlósejtek aktivitásának valós idejű, 3D mérése közben az egerek különböző feladatokat hajtottak végre a virtuális valóságban mozogva. A térben megfigyelt sejteket a kutatók utólagos immunjelöléses eljárással sejttípusonként azonosították.

A kutatás az elmúlt évek munkáit felülírva bizonyította, hogy a korábban egységesnek hitt gátlósejttípusok valójában funkcionalitás szempontjából további kategóriákra bonthatók és ez a legtöbb esetben összefüggésben van térbeli elhelyezkedésükkel is - olvasható a közleményben.

A kutatás eredményei az idegtudomány egyik legrangosabb nemzetközi szaklapjában, a Neuron folyóiratban jelentek meg.

MTI

Fotó: Pexels.com