Terheseknek is javasolt a koronavírus elleni oltás

Terheseknek is javasolt a koronavírus elleni oltás
2022. január 30. 23:23  |   Koronavírus
A koronavírus hatásai súlyosabbak lehetnek a várandósokon. Súlyos állapotú terhesekkel COVID fertőzés kapcsán találkoztak már a Czeizel Intézetben, de ez az oltás előtti időszakban gyakoribb volt, mint mostanában. Ennek oka feltételezhetően az egyre nagyobb arányban beoltott lakosság lehet – nyilatkozta a Magánorvosom.hu-nak Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet orvosigazgatója.

A terheseknek is javasolt a koronavírus elleni oltás – válaszolta lapunk kérdésére Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet orvosigazgatója. Hozzátette:

Az aktuális NNK ajánlás elsősorban az első trimeszter betöltése után, tehát a betöltött 12. hét után javasol oltást. A COVID oltással kapcsolatban egyebekben nem ismert káros anyai vagy magzati hatás. Amennyiben az első trimeszterben történik (véletlenül) oltakozás, az sem indokolja a terhesség megszakítását. Tervezett terhesség esetén érdemes kb. 2 hónappal a terhesség előtt oltakozni

– mondta Dr. Tidrenczel Zsolt főorvos.

Hozzátette, hogy az oltással kapcsolatban minden esetben az NNK aktuális ajánlásai az iránymutatóak, ez vonatkozik a COVID oltásokra is. A hivatalos ajánlás mRNS alapú vakcinát javasol, ez a Pfizer és a Moderna.

A koronavírus hatásai súlyosabbak lehetnek a várandósokon. Az immunrendszer megváltozott módon működik, a terhesek egy részében a fiatal életkor ellenére súlyos tünetek alakulhatnak ki. „Súlyos állapotú terhesekkel COVID fertőzés kapcsán találkoztunk már, de ez az oltás előtti időszakban gyakoribb volt, mint mostanában, mely oka feltételezhetően az egyre nagyobb arányban beoltott lakosság lehet

– mondta a Czeizel Intézet orvosigazgatója.


A leggyakoribb kérdések, amelyeket az intézet kap a pácienseitől:

  • Lehet-e, szabad-e oltást kapni terhesség alatt?
  • Mikor lehet oltást kapni?
  • Okozhatja-e az oltás a magzat károsodását, ártalmát, genetikai betegségét?
  • Mi a teendő koronavírus fertőzés esetén terhesség alatt?