Szuperbaktériumokat tenyészt saját maga ellen az emberiség

Szuperbaktériumokat tenyészt saját maga ellen az emberiség
2021. november 26. 17:03  |   Hírek
A szuperbaktériumok terjedése lehetnek a harmadik leggyakoribb halálozási ok. Ehhez az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata vezet. Vírusos megbetegedésre, így a Covidra is felesleges antibiotikumot szedni – írta a telex.hu.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a WHO adataira hivatkozva azt írta, a világon évente 700 ezer ember hal meg ellenálló (rezisztens) kórokozók által kiváltott betegségekben. A szakértők úgy vélik, ez a szám meredeken nőni fog, és a szuperbaktériumok avagy superbugok 2050-ben már 10 millió áldozatot is szedhetnek.

A szuperbaktériumok előretörése a hazai egészségügyi ellátórendszert is megterheli, a WHO szerint 2050-re a szív- és keringési megbetegedések, valamint a daganatos megbetegedések után a leggyakoribb halálozási okként a szuperbaktériumok fognak szerepelni. Ehhez az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata vezet - írja a telex.hu.

Megduplázodott fogyasztás

Egy friss tanulmány szerint két évtized alatt globálisan 46 százalékkal nőtt az antibiotikumfogyasztás. Észak-Amerikában, Európában eddig is általános volt ezeknek a szereknek az alkalmazása, de néhány régióban megduplázódott a fogyasztás, Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is száz százalék feletti növekedést mértek az Oxfordi Egyetem kutatói.

„Az egészségügyi dolgozók és betegek közös felelőssége, hogy ne használjuk túl az antibiotikumokat. Mi azt mondjuk, hogy a tudatos antibiotikumhasználatnak három bástyája van. Az első az, hogy ne is legyen fertőzés. Az infekciókontrollt higiéniás intézkedésekkel, kézmosással, a tüsszentési és köhögési etikett betartásával érhetjük el, de tágabb értelemben a vakcináció is ide tartozik. A második bástya az, hogy ha megtörténik a fertőzés, akkor jól válasszunk gyógyszert. Vírusos megbetegedésre, így a Covidra is felesleges antibiotikumot szedni. A harmadik bástya pedig a népegészségügyi rendszer, ami nyomon követi a fertőzéseket” – mondja Süle András Magyar Gyógyszerészi Kamara kórházi-klinikai szervezetének vezetője, az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének jelenlegi elnöke, aki szerint nagy szerepe van az oktatásnak és médiának is abban, hogy tudatosabbak legyenek a betegek a gyógyszerhasználatban.

Nem okoznak világjárványt

Attól kevésbé kell tartanunk, hogy ezek a baktériumok a Covidhoz hasonló világjárványt indítanának el. „Apokaliptikus dimenziója vélhetőleg nincs, gyógyszerhatástani értelemben könnyebb megállítani a baktériumokat, mint egy vírust. De azért arra sem számítottunk korábban, hogy még a mi életünkben világjárvány következhet be” – mondja Süle.

Cikkek még:

A november a férfiak hónapja

Orvosokkal tárná fel a valódi helyzetet az orvosi kamara

Ennyibe kerül egy privát epehólyag műtét

Fotó.pexels.com