Pólóba épített EKG - új magyar okos eszköz

Pólóba épített EKG - új magyar okos eszköz
2020. november 04. 18:20  |   Hírek
Nem túlzás forradalomról beszélni: a pulzust és a vérnyomást mérő okosórákkal túlzsúfolt piacon Kozmann Györgynek és csapatának kütyüje olyan kardiológiai adatokat szolgáltat a felhasználó szívműködéséről, mintha az orvosnál végeznének terheléses EKG-vizsgálatot. Erre pedig a HeartBit megjelenéséig egyetlen hordható eszköz sem volt képes - írta meg a 24.hu.

A HeartBit valójában nem csak egy kütyü, mert elengedhetetlen hozzá egy úgynevezett okospóló is, amiben 4 elektróda fut, 3 levezetéssel. Ezek jelentik az EKG „tappancsait”, csak ezúttal épp azok a tappancsok hiányoznak, amiket egyébként hideg géllel tesz rá a páciensre az orvos asszisztense, hogy aztán a futópadon vagy a szobabiciklin szenvedve a gép kiköpje magából a méteres papírfecnit.

Az orvosi pontosságú szívvizsgálat lehetőségét kínáló 70 grammos eszköz egy kis számítógép, ami a pólóban elhelyezett elektródákon keresztül kapja a szív elektromos jeleit. Az algoritmusok feldolgozása is ebben a fejegységben történik, majd Bluetooth-on keresztül az okostelefonba vagy -órába jut el.

Az okoseszközökön keresztül a felhasználó (jelesül a futó) valós idejű kardiológiai információkat kap arról, hogyan viselkedik a szíve mozgás közben, és esetleg van-e bajra utaló eltérés. Ez utóbbit az orvosi EKG-vizsgálat után kinyomtatott papírfecnin gyakran nehéz meglátni, mert egy parányi torzulás felett könnyen elsiklik még az orvosi szem is, a tévedés pedig évek elteltével akár halálos is lehet.

A HeartBit algoritmusai úgy működnek, hogy jelzik a legkisebb eltérést is, és ha ezzel besétál a felhasználó az orvoshoz, akkor pontosan láthatja, mire kell figyelni az ‘igazi’ EKG-vizsgálatnál.

A HeartBit azzal segíthet a felhasználójának, hogy összehasonlítva a többi nap EKG-adataival, tanácsolhatja számára, hogy mennyit fusson, vagy éppen aznap hanyagolja a futást, és inkább sétáljon.

Nemrég írtunk arról, hogy két magyar egészségügyi start-up nyert egy nemzetközi programon. Az egyik az agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszközt fejlesztett ki, a másik egy határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló radiológusokat segítő szoftvert fejlesztett.

24.hu

Fotó: https://theheartbit.com/

 

 

   HeartBit,   szív,   szívvizgálat,   futás,   kocogás,   póló