Nemsokára több tízezer forintot kell fizetniük a koronavírus-tesztjükért a külföldről Magyarországra beutazóknak

Nemsokára több tízezer forintot kell fizetniük a koronavírus-tesztjükért a külföldről Magyarországra beutazóknak
2020. július 14. 11:26  |   Szűrések
Az állam csak augusztus 1-ig vállalja a koronavírus tesztek költségét, utána a külföldről beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük. Egy PCR-teszt ára 20-40 000 forint között mozog a Maganorvosom.hu információi szerint.

Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektora az ATV Híradójának azt mondta, jelenleg a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük. A rektor ezt úgy tudja elképzelni, hogy a beutazók valamilyen listáról választhatják ki, hol csináltatják meg a tesztet.

Egy PCR-teszt ára 20-40 000 forint között mozog a Maganorvosom.hu információi szerint

A PCR-teszt magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára – írja honlapján a Medicover Kórház.

A Semmelweis Egyetem rektora az ATV Híradójának azt mondta: egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogyan a vírushelyzet is folyamatosan változik a szomszédos országokban.

Merkely szerinte ez még nem a második hullám, a környező országokban azért nőhetett meg ennyire a fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor megkezdődött a korlátozó intézkedések lazítása, amikor a betegszám még nem volt kellően alacsony.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezhet a második hullám, a rektor azt mondta:

szeptemberben kezdődik az iskola, a környezet megváltozik, lassan hűvösre vált az idő, ez kedvez a vírusnak és más felső légúti betegségeknek is, ezért a legnagyobb valószínűséggel ősszel jelentkezhet majd a koronavírus második hulláma is.

atv.hu/Medicover Kórház/Maganorvosom.hu

Fotó: MTI/Kovács Tamás