Milliós műtétek a várólista helyett

Milliós műtétek a várólista helyett
2021. október 28. 17:06  |   Ellátások
Csípőprotézis kétmillióért, mandulaműtét 300 ezerért. Ennyibe kerül a magánegészségügyben annak, aki kikerülné a kórházi várólistát.

Bütyökműtét 300 ezerért,

aranyérműtét 600 ezerért,

köröm-körömágy korrekció 48 ezer forintért,

szemölcs/árpa eltávolítása 12 ezerért,

orrsövényműtét 230 ezerért

– ezek a beavatkozások a legolcsóbbak közé tartoznak a magánegészségügyben, ahova egyre több beteg fordul a felsoroltaknál komolyabb műtétet igénylő problémákkal is, így kerülve ki az állami kórházak várólistáit - írja a 24.hu.

A közellátásban jelenleg csípőprotézisre több mint 7400-an várnak, az átlagos várakozási idő 488 nap. Térdprotézisre több mint 8641-en várnak átlagosan 590 napot.

Az NN Biztosító augusztusban közzétett, ezer fő megkérdezésével készült kutatásából kiderült, hogy a magánellátást igénybe vevők az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra, többet, mint az előző években. Ezeket a kiadásokat csupán az érintettek 17 százaléka finanszírozta biztosítás vagy egészségpénztári tagság révén. A döntő többség a saját jövedelméből (készpénzzel vagy bankkártyával) fizetett.

Bár egyre nő azoknak a száma, akik a magánegészségügyi ellátást veszik igénybe, a vizsgálatok, konzultációk és beavatkozások költsége anyagilag megterhelő – legalábbis az érintettek 59 százaléka így nyilatkozott. Többségük csak nehezen tudja előteremteni az összeget.

Többségük közös családi finanszírozásból oldja meg, de akadnak olyanok is, akik bankkölcsönt vesznek fel, hogy finanszírozni tudják a műtétjüket a magánegészségügyben - mondta dr. Béres György, a Doktor24 Ortopédiai Centrum orvoscsoportjának vezetője.

Fotó: pixabay.com