Mi okozhatja a torokviszketést?

Mi okozhatja a torokviszketést?
2020. július 01. 07:00  |   Szűrések
Sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, mit tehetünk a torokviszketés ellen.

A légúti allergia egyik tünetét sem könnyű elviselni. Az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés megnehezíti a nappalokat és éjszakákat, a torokviszketés azonban különösen frusztráló, hiszen a beteg nem tudja egyszerűen megvakarni, dörzsölni az érintett területet. Ilyen esetben megfelelő kezelésre van szükség – írja cikkében a Budai Allergiaközpont.

Ha az eddig használt allergiakezelés a torokviszketés ellen nem vált be, akkor újat kell keresni, elképzelhető például, hogy az antihisztamin tabletta vagy orrspray cseréjével megoldódik a probléma. Először is azonban kivizsgálásra van szükség, mert a torokviszketés hátterében esetleg fennálló egyéb betegségeket ki kell zárni.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, ha egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás miatt jelentkezik a torokviszketés. Előfordulhat, hogy a viszkető torok, köhögés hátterében gégeproblémák húzódnak meg, de a beteg kikérdezése során azt is megtudhatjuk, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt, ami szintén közrejátszhat a torokviszketés megjelenésében. Pollenallergiások esetében pedig vizsgálni kell a keresztallergia lehetőségét is, a viszkető torok ugyanis bizonyos ételek fogyasztása miatt is felléphet

- mondta Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A legismertebb és leggyakoribb a parlagfű-görögdinnye, illetve a nyírfa-alma, de emellett még több zöldség és gyümölcs is problémákat okozhat, sőt számolni kell a ritkább keresztallergiák lehetőségével is, mint például a poratka-rákfélék esetében. Ha felmerül a keresztallergia gyanúja, allergia teszttel meg lehet határozni, hogy a továbbiakban milyen ételek fogyasztását kell kerülni ahhoz, hogy a torokviszketés ne jelentkezzen.

Gyógyszerallergia, vagy ételallergia esetén diétahiba is okozhatja, ha hirtelen fellépő torokviszketés, ajakduzzanat jelentkezik. A tünetek súlyosabb formája az anafilaxia, ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

Ha tudni akar a viszkető torok kezeléséről, olvassa tovább itt a Budai Allergiaközpont cikkét. 

Budai Allergiaközpont

Fotó: Pexels.com