Meghökkentő, ahogy autista fiatalok beszélnek magukról

Meghökkentő, ahogy autista fiatalok beszélnek magukról
2020. december 07. 20:02  |   Életmód
Meghökkentő őszinteséggel mesélnek autista fiatalok saját spektrumzavarukról az Együtt az Autistákért Alapítvány új kampányában. Két videó a cikkben.

Soha nem látott bátorsággal és őszinteséggel szólalnak meg autista gyerekek és fiatalok az Együtt az Autistákért Alapítvány legújabb kampányában. A szpotokban rendhagyó módon a spektrumzavarban érintett személyek osztják meg saját történeteiket, pontosabb képet adva arról, mennyire bonyolult és sokszínű a világ az ő szemszögükből, és hogyan tudjuk mindennapjaikat megkönnyíteni.

Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Ez az Együtt az Autistákért Alapítvány jelmondata, és a mostani érzékenyítő kampány is ennek szellemében valósult meg, melynek elsődleges célja, hogy ledöntse az autizmust övező tabukat.

Kampányfilm 1; Kampányfilm 2.

Az autizmus spektrumállapot Magyarországon közel 160 000 embert érint. Ők másként érzékelik a világ behatásait, és emiatt gyakran adódnak nehézségeik a mindennapi életben: van, aki tanulási gondokkal küzd, mások mentálhigiénés problémákkal, és akad olyan is, akinél az autizmus teljesen másképp mutatkozik meg. Az Együtt az Autistákért Alapítvány missziója, hogy hosszú távú segítséget nyújtson az autisták számára, első megvalósult projektjük a Közép-Európában elsőként átadott Autista Vizsgálóközpont volt 2018-ban, ahol az autizmusban érintett családok nyugodt körülmények között látogathatnak el a különböző vizsgálatokra gyermekeikkel. A mostani kampány célja az érzékenyítés mellett egyben az adománygyűjtés, hogy a 3 és 8 év közötti, speciális szükségletű gyermekek egyéni igényeiknek megfelelő fejlesztést és terápiát kaphassanak.

„Nagyon büszkék vagyunk a legújabb kampányunkra, hiszen az általunk támogatni kívánt gyerekekkel és fiatalokkal együtt hoztuk létre, náluk hitelesebben senki nem tud a témában megszólalni. Az Alapítvánnyal évek óta azon dolgozunk, hogy az autizmusban érintettek nagyobb elfogadásban részesüljenek, bízom benne, hogy az a bátorság, amellyel a kampány szereplői megszólaltak, másokat is arra inspirálnak majd, hogy nagyobb elfogadással forduljanak a spektrumzavarral rendelkezők felé.

Jelenlegi célunk az első Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum létrehozása 2021 tavaszán, ahol autizmus spektrumzavarral élő gyerekek egyénre szabott fejlesztését, terápiáját tudjuk majd megtervezni.

A világjárvány teljesen felforgatta az ő életüket is, és a megváltozott helyzet számukra még nehezebben dolgozható fel, ezért most sokkal több odafigyelésre és segítségre van szükségük" – mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az Alapítvány elnöke.

Az érzékenyítő kampánnyal párhuzamosan elindult az MTVA Jónak lenni jó! jótékonysági akciója is, ahol pénzbeli felajánlásokat tehetnek azok a cégek és magánszemélyek, akik a szívükhöz közel álló célnak érzik az autisták támogatását. Adományozásra mindenkinek van lehetősége: a 13616-os számot tárcsázva, vagy a 13616-os számra küldött SMS-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni az autista gyerekeket és családjaikat segítő Együtt az Autistákért Alapítványt céljai elérésében.