Magyarországon is megjelent az omikron koronavírus-variáns

Magyarországon is megjelent az omikron koronavírus-variáns
2021. december 13. 17:25  |   Koronavírus
Bizonyítottan jelen van Magyarországon is a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció. Az eddigi két igazolt omikron-variáns által okozott fertőzést a Neumann Labs-ben azonosították, további gyanús eseteket pedig még vizsgálnak.

A magyar laboratórium nemrég bevezetett új PCR vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Idén novemberben a tudósok egy sokszorosan mutálódott koronavírus „szupervariánst” találtak Dél-Afrikában. Az új SARS-CoV-2 vírus omikronnak elnevezett legújabb mutációja, amit a WHO, az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak ítélt, azonosítása óta Európa számos országában jelen van már. A variánst pedig immáron Magyarországon is azonosították.
 
A Neumann Labs diagnosztikai laboratórium idén bevezetett új PCR-tesztje a napokban bizonyítottan kimutatta az omikron koronavírus-variáns jelenlétét. A mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.
 
Noha az omikron-variáns kapcsán felröppent a hír, hogy kialakult egy olyan változata, amelyet a PCR-tesztek nem mutatnak ki, ez nem igaz. A PCR-tesztek bizonyosan képesek megbízhatóan azonosítani a koronavírus omikron-variánsát is.
 
"Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ezidáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban" – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium Magyarországon elsőként vezette be az influenza és a COVID-19 egyidejű PCR tesztelését, valamint az önmintavételes, otthoni használatra kifejlesztett PCR-tesztet is. Hazánkban a laboratórium kutatásai tették lehetővé elsőként a dél-afrikai koronavírus-variáns (501Y.V2 vírusváltozat) azonosítását, továbbá a brit variánshoz köthető drasztikusan magas vírusszám kimutatását a fertőzöttekből, és így a variáns gyorsabb terjedésének megértését. A diagnosztikai labor a náluk vizsgált pozitív teszteken a teszt árának keretében december eleje óta azt is kimutatja ingyenesen, hogy az adott illetőt a korábban mindent letaroló delta fertőzte-e meg, vagy már az új, omikron vírusvariáns.

További hírek:

Az omicron eddig nem okozott súlyos megbetegedést.

Gyógymasszázs orvosi vizsgálattal karácsonyra

 

Fotó: pixabay.com