Magánorvos miért nem utalhat be állami kórházba?

Magánorvos miért nem utalhat be állami kórházba?
2022. január 04. 13:54  |   Ellátások
Egy magánorvos a panaszaival hozzáforduló beteg esetén miért nem adhat beutalót állami kórházba? - Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Portfolio-nak. Szerinte a várólistákat is elsősorban az állami ellátásban kellene ledolgozni, és nem, ahogy sokan szeretnék, a magánellátásban.

Amióta érvényben van a jogállási törvény, és amikor éppen nincs felmondási tilalom, a korábbinál sokkal több szakdolgozó jelentkezik a Dr. Rose Magánkórházba, ugyanakkor igazán jó munkaerőt találni nem könnyű. Ha pedig például egy kiváló, magasan képzett intenzíves szakápolót találnak, aki el is szegődne hozzájuk, komoly morális dilemmát jelent, hogy alkalmazzák-e.

Nekünk hihetetlenül jó lenne, ha nálunk dolgozna, de a tudását az állami ellátásban sokkal jobban tudná kamatoztatni

– mondta Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak. Hozzátéve, orvosként és felelős egészségügyi vezetőként ugyanis elsősorban a betegek érdekét kell nézni. A magán- és állami ellátás szétválasztásával kapcsolatban megjegyezte, ezek a mesterséges határok valójában nem a beteg érdekeit szolgálják, hanem rámutatnak a megfelelő szabályozás és a beutalási rend ellenőrzésének hiányosságaira. Nem érti például, hogy egy magánorvos a panaszaival hozzáforduló beteg esetén miért nem adhat beutalót állami kórházba.

Szerintem a magánklinikák és így magánkórházunk elsődleges feladata jelenleg is az, hogy a lehető legrövidebb időn belül, nagyon magas minőségben, nagyon biztonságos környezetben lássa el a betegeket – mondta, hozzátéve, hogy ugyanakkor, ha valakinek valamilyen speciális ellátásra van szüksége, olyanra, amilyet csak egy új technológiájú, drága műszerrel lehet megoldani, sokszor a közellátásban hamarabb megtalálja. Ezek az új innovációk ugyanis a beruházás mérete miatt sokszor nem a magánellátásban jelennek meg először.

"Lehet, hogy most magam ellen beszélek, véleményem szerint a várólistákat is elsősorban az állami ellátásban kellene ledolgozni, és nem, ahogy sokan szeretnék, a magánellátásban. De természetesen, ha a döntéshozók bevonják a magánszolgáltatókat a várólista ledolgozásába, örömmel bekapcsolódunk és a legjobb szolgáltatást fogjuk nyújtani a pácienseknek" – jegyezte meg.

Fotó: Pixabay.com