Két magyar start-up nyert egészségügyi fejlesztéseivel

2020. november 03. 15:53  |   Hírek
Két magyar egészségügyi start-up nyert egy nemzetközi programon. Az egyik az agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszközt fejlesztett ki, a másik egy határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló radiológusokat segítő szoftvert fejlesztett.

A PhoenixOrthosis egy magyar start-up, amely a Pécsi Tudományegyetemmel dolgozik együtt, és találmányukkal az agyvérzésen átesettek életét szeretnék könnyebbé, rehabilitációjukat pedig hatékonyabbá tenni az állandósult kóros izom összehúzódás kezelésével. Megoldásuk forradalmi technológiát alkalmaz és segíti a hiányzó nyitási funkciók részleges helyreállítását. A csapat célja, hogy a teljesen személyre szabható eszköz segítségével a betegek a lehető leghamarabb visszanyerjék az elérhető legmagasabb életminőségüket. A PhoenixOrthosis harmadik lett az InnoStars Awards-on, amelynek összes elődöntőse 25 000 eurót kapott innovációinak továbbfejlesztésére, és az első három helyezett további 25 000, 15 000, illetve 10 000 eurós támogatást kapott.

Egy a koronavírus elleni küzdelmet segítő megoldással nyert a Headstart programban egy másik magyar csapat, a Sineko Global Kft. Találmányuk a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló strukturált riportálási rendszerrel rendelkező GRAID szoftver, ami radiológusok számára lehet nagy segítség a jövőben. A megoldás lehetővé teszi a radiológiai eredmények gyors és egyszerű megosztását, ezzel célja a riportálási idő csökkentése és a diagnosztika minőségének javítása. A Headstart programban az összes elődöntős csapat 40 000 eurót kapott innovációinak továbbfejlesztésére, a nyertesek pedig további 10 000 euróval lettek gazdagabbak.