Ez az onkoteam feladata az emlődaganat elleni küzdelemben

Ez az onkoteam feladata az emlődaganat elleni küzdelemben
2022. augusztus 18. 15:07  |   Szűrések
Abban az esetben, amikor már biztos, hogy emlődaganatot találtak, lép be az onkoteam, amelyben több specialista dolgozik - a Triton Life cikkben foglalta össze, mi az emlődaganat elleni küzdelem menete kórházukban.

Ha a daganat rosszindulatú, a beteg, vagy az ő leletei megjelennek a különböző szakorvosokból álló onkoteam előtt, ahol meghatározzák a kezelést. Az onkoteam összetétele:

klinikai onkológus szakorvos

sugárterápiával foglalkozó szakember

a műtétet végző nőgyógyász vagy sebész szakorvos

a szövettani vizsgálatokat végző patológus szakorvos

szükség esetén pszichológus, pszichiáter

plasztikai sebész 

az onkoteam fontos tagja a beteg, hiszen mindig ő a döntéshozó

A beteg döntése lehet az onkoteam javaslatával megegyező, és lehet eltérő. Ha a páciens úgy dönt, hogy nem egyezik bele a felajánlott kezelésbe, akkor azt orvosainak el kell fogadniuk. A tapasztalatok szerint a betegek többnyire elfogadják az onkoteam javaslatait.

Az onkoteam feladata a műtét előtt

Az onkoteam a beteg egyéni útját, körülményeit, igényeit és a diagnosztikai vizsgálatok eredményeit figyelembe véve hoz javaslatokat az onkológiai kezelés további módjára. Mellrák esetén az úton az első lépést túlnyomórészt az emlődaganat (mellrák) eltávolítását célzó műtét jelenti. Ám az is előfordulhat, hogy nem ez az első lépés, hanem műtét előtti, vagyis neoadjuváns kemoterápiára tesznek javaslatot a team tagjai.

Igen ritkán előfordul, hogy a beteg nem operálható, mert speciális a daganat helyzete, kiterjedése, stádiuma, a beteg szervezetének állapota. Ekkor a kemoterápiás kezelés mellett sugárterápiás kezelés is szóba jöhet.

Az onkoteam feladata a műtét után

Az onkoteam tagjai műtét után ismét összeülnek, és a beteg bevonásával ajánlatokat tesznek a további kezelésre.

Ha a mellből csak a daganatot, vagy a szövet egy részét távolították el, és nem az egész emlőt, akkor a helyi kiújulás megelőzése érdekében sugárterápiára lehet szükség. A sugárkezelés 25 alkalomból álló besugárzás-sorozat. Nem fájdalmas és nem veszélyes. A sugárzás hatására a bőr kissé pigmentálódhat, illetve a mell szövete tömöttebbé válik, de ezek a változások egy idő múlva eltűnnek.

Előfordul, hogy a daganatsejtek hormonérzékenyek, vagyis a természetes női hormon hatására nőnek és szaporodnak. Ebben az esetben a beteg saját női hormon termelését vissza kell fogni, akár gyógyszerekkel, akár műtéttel. Ha a beteg még menstruál, a ciklust gyógyszerrel le kell állítani, illetve lehet, hogy ki kell venni a petefészkeket, hogy ne legyen hormonterhelés.

Műtét után szükség lehet kemoterápiára. A kemoterápiának sok-sok formája van, attól függően alkalmazzák, hogy milyen típusú volt a daganat, és milyen szinten terjedt el a szervezetben.

Az onkoteam minden nőnél egyedi megoldásokat ajánl. A szakemberek mindig figyelembe veszik a betegség állapotát, a betegség jellegét és az adott páciens igényeit és lehetőségeit.

A teljes cikk itt érhető el.

Fotó: pexels.com