Éppen infarktusa volt, amikor megvizsgálták a szűrőbuszban

Éppen infarktusa volt, amikor megvizsgálták a szűrőbuszban
2020. július 05. 18:45  |   Szűrések
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón egy 55 éves, napok óta mellkasi fájdalomra panaszkodó nőnél a szűrőbuszon az EKG-vizsgálat kimutatta, hogy éppen szívinfarktusa van.

Az 55 éves nőnek napok óta szúrt a mellkasa, de nem ment orvoshoz. Az EKG mutatta ki, hogy baj van, mentőhelikopterrel szállították a miskolci kórházba. A szűréseket végző Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója azt mondta, az asszony végig magánál volt, lehetett vele beszélni, és úgy tudjuk: már jobban van – jelent meg az RTL Klub műsorában.

Gottsegen György, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója az M1 műsorában elmondta, hogy újraindult a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program:

Olyan településekre mennek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei, ahonnan szűrővizsgálatokra és szakorvoshoz is nehéz eljutni. Idén ezen a héten kezdték a vizsgálatokat 52 szűrőnapon 36 településen.     

A kardiológusok a többi között 12 elvezetéses EKG-vizsgálatot csinálnak, vérnyomást és vércukorszintet mérnek, valamint az alsó végtagok érszűkületét is feltérképezik, szükség esetén pedig kardiológiai szakvizsgálatot is végeznek helyben. A tavaly indult programmal a múlt évben több mint tízezer kilométert mentek, és mintegy 2500 ember vett részt a szűrővizsgálatokon. A résztvevők csaknem felének szüksége volt kardiológiai szakvizsgálatra, húsz százalékuknak pedig fekvőbeteg-ellátásra.

RTL Klub, MTI

Fotó: Unsplash.com