Bajuszos villamosok járnak a körúton

Bajuszos villamosok járnak a körúton
2021. november 16. 22:28  |   Szűrések
November 10-től a hónap végéig ismét bajszos BKV Combinók közlekednek a körúton, hogy a prosztatarákszűrésre buzdítsanak. Második alkalommal csatlakozott a BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz – írja a bkk.hu.

Hogy miért éppen a bajusz a jelképe az akciónak? Mert a világméretű kampány résztvevői minden év novemberében bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira és azok megelőzésére.

A BKV és a BKK 2021-ben ismét csatlakozott a mozgalomhoz – írja a bkk.hu. Budapest legforgalmasabb villamosvonalán azért növesztett bajuszt 15 körúti Combino, hogy ez a fontos üzenet minél több emberhez eljusson. A BKK és az Astellas Pharma a megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett plakátokon, illetve a Margit körút elején elhelyezett 120 négyzetméteres falhálón a prosztatarák-megelőzést és a szűrés fontosságát hangsúlyozza.

Rendszeres szűréssel a prosztatarák időben diagnosztizálható és kezelhető lenne. Ennek ellenére a férfiak halálozási statisztikájában kiemelt helyet foglal el – Magyarországon 6000 újonnan regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 45 év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, mivel a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy 30 százaléka későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Szakértők szerint ez részben abból is fakad, hogy a férfiak általánosságban is idegenkednek a szűrővizsgálatoktól.

Fontos, hogy az életkorilag érintett férfiak vegyenek részt a szűrővizsgálatokon! Ebben az elhatározásban kulcsszerep juthat a női családtagoknak, barátoknak is, hiszen gyakran ők azok, akik rábeszélik a férfiakat a vizsgálatra.

Még több szűrés:

Háromperces online teszt a prosztata betegségeinek kiderítésére

Időben meg kell rendelni a munkahelyi koronavírus-szűrést.

Hogyan derülhet ki, hogy a magzat egészséges-e?

 

Fotó: bkk.hu