Az orvosokkal táratná fel a valós kórházi helyzetet az orvosi kamara

Az orvosokkal táratná fel a valós kórházi helyzetet az orvosi kamara
2020. november 05. 20:08  |   Hírek
Szakmai körökből a 444 úgy értesült, hogy a Magyar Orvosi Kamara hamarosan új felületet hoz létre a honlapján: orvosok beszámolóit tervezik megjelentetni arról, hogy a járvány milyen problémákat okoz a kórházakban, ahol dolgoznak. A kamara már ki is küldte az első felhívást, amit hamarosan továbbiak követnek.

A MOK annyit vállal, hogy a beérkező információkat úgy kezelik, hogy azok forrása ne legyen visszafejthető. De, mint Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára mondta, nem is egyes kórházak osztályok pellengérre állítása a cél, hanem az általános rendszerkép és hibák bemutatása – írta meg a 444.hu

Dr. Svéd elmondta, meg szeretnék mutatni, mi a valós helyzet a kórházakban, egyrészt valós küzdelmük bemutatásával is megbecsülve az ott dolgozókat, de a közvéleménynek és az illetékeseknek is tudniuk kell a problémákról.

 „Egy jól működő rendszerben igyekeznek a hibákat kijavítani, hogy azok ne forduljanak elő többet. Ehhez azonban visszajelzések kellenek, ebben akarunk közreműködni, mert csak akkor várható javulás és változás, ha a döntési szinteken értesülnek a problémákról” – mondta.

Úgy véli, egyes egészségügyi intézmények azért is akadályozhatják az információáramlást, hogy ne tűnjenek fel rossz színben, a végeredmény azonban az, hogy Magyarországon kevesebb publikus információ segíti a járványügyi védekezést és szervezést, mint más országokban, vagy amennyit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánl.

Ezen a helyzeten a transzparencia csak segíthet, mondta Svéd Tamás, aki szerint elsősorban az orvosi kamara tagjainak visszajelzéseit várják, de minden hiteles információt szívesen fogadnak.

444.hu

Fotó: Pexels.com