Autizmussal élő fiatalok kaptak támogatást

Autizmussal élő fiatalok kaptak támogatást
2021. november 25. 22:31  |   Hírek
Viharvadászt, gombaszakértőt és meseírót, valamint negyven másik, autizmussal élő tehetséges fiatalt támogat az Együtt az Autistákért Alapítvány, amely áprilisban hirdette meg az AUTTALENT 2021-et.

A 25 millió forintos összdíjazású tehetséggondozó programra 107 fiatal jelentkezett, akik közül 43-an részesülhettek kiemelkedő jutalomban.

A kurátorok számos tehetséggel találkoztak a program során, amelyre olyan 6-30 éves, autizmus-spektrumzavarral élő fiatalok jelentkezését várták, akik kiemelkedő tehetséggel bírnak a zene, a képzőművészet, a sport, a számítástechnika vagy a kutatás/fejlesztés/innováció területén. A legérdekesebb nyertes pályázók között találjuk például azt a 12 éves gombákat és orchideákat tanulmányozó fiatalt, aki a gombákat otthon, mikroszkóp segítségével vizsgálja, s célja, hogy a Zempléni Gombász Egyesület kutatási projektjében részt vehessen. Jutalomban részerült továbbá egy 14 éves viharvadász, aki ötéves kora óta tanulmányozza, elemzi és fényképezi a légköri jelenségeket. A kuratórium díjazott továbbá egy 28 éves genetikus-informatikus tehetséget, és egy 21 éves, kézzel készített szőnyegeit jótékonysági céllal elárverező művészt is, aki beteg gyerekeken segít a befolyt összeggel. A nyertes pályázók között volt egy 19 éves vers- és meseíró is, aki három éve, kosárlabdázás közben kezdett el meséket kitalálni. A fenntarthatóság témaköre a pályázatok között is megjelent, az egyik környezetvédő műszaki tehetség kiskora óta különös érdeklődést mutat a gépek, elektronikus készülékek és berendezések iránt, célja, hogy megjavítsa a meghibásodott készülékeket, és azok ne a hulladékot gyarapítsák. Az egyik legfiatalabb díjazott egy nyolcéves fiú, aki mesterien műveli a sakknál nagyságrendekkel bonyolultabb távolkeleti eredetű játékot, a gót. A kétórás megfeszített koncentrációt igénylő versenyeket a fiú már hétévesen is sikeresen abszolválta.

A pályázók érdeklődéséből is jól látszik, hogy a fiatalok az élet legkülönbözőbb területeiről jelentkeztek: akadt továbbá köztük fotós, csellista, orgonista, énekes, úszó, dzsúdós és görkorcsolyás is. A pályázat nyertesei a 100 000 és 1 000 000 Ft közötti támogatásukat eszközbeszerzésre, képzésekre, szoftver-, hardver- és applikációvásárlására, mentori és terápiás költségek fedezésére, illetve egyéb kiadásaikra fordíthatják. Az anyagiakon túl az Alapítvány hosszú távon is támogatni kívánja a díjazottakat, ezért olyan szervezetekkel és személyekkel köti össze őket, akik később is segíteni fogják fejlődésüket.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy ilyen sokan, összesen 107-en jelentkeztek az 'AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért' című programunkra. Nagy izgalommal és érdeklődéssel néztük végig a pályázatokat, hiszen a kimagasló tehetségeken kívül rengeteg szívet melengető történetet is megismerhettünk. Biztos vagyok benne, hogy a program nem csupán a fiatal tehetségek támogatásához, de minden autizmus-spektrumzavarral élő elfogadásához és integrálásához is hozzájárul" – mondta el Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A több mint 25 millió forintos összeg széleskörű összefogás eredményeképp gyűlt össze. A 10 milliós tőkealapot a főtámogató, a MOL-csoport biztosította, a McDonald's további 3 millió forinttal segítette a nemes ügyet. A Bamba Marha #Együtt Burgereinek köszönhetően 1,68 millió, a WOLT felületén a kampányhoz csatlakozó éttermek segítségével értékesített kitűzők által pedig 841 ezer forint gyűlt össze. A Labrosse Dániel kortárs képzőművész és a Dorko csapatának összefogásaként létrejött #KékSzív T-Shirt Pop-Up kollekció, valamint a DRK Ultralight modell kék színű változatának eladásai is közel 400 ezer forinttal járultak hozzá a tehetségek díjazásához. Mindezek mellett április és augusztus között az Alapítvány gyűjtései is a program támogatását szolgálták.

„Számos autizmus-spektrumzavarral élő ember lehet tehetséges az élet különböző területein. Az autizmus-spektrumállapotból következik, hogy az autista emberek az átlagosnál elmélyültebben, alaposabban foglalkoznak egy-egy őket érdeklő területtel. Az autizmusból eredő erősségek – pl. a kiemelkedő, többnyire fotografikus memória – segíthetik őket a tudásszerzésben, az autizmusból eredő gyengeségek – pl. a szociális-kommunikációs készségekkel kapcsolatos problémák, az indulatkezelés vagy éppen az érzelmek kifejezésének nehézségei – viszont gátolhatják a tehetség kibontakozását. Éppen ezért fontos, hogy a pályázati támogatás az autizmus-specifikus támogatás területén is személyre szabott segítséget jelenthet" – mondta Szeleczki István, az Autista Mintaház Diagnosztikai és terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa, aki a pályázat szakmai tartalmáért felelős szakértőként és kurátorként is segítette a programot.

Cikkeink a témában:

meghökkentő, ahogy autista fiatalok beszélnek magukról,

van jobb megoldás az integrációnál?

Fotó: pexels.com