Állami kézbe került a meddőségi ellátás

Állami kézbe került a meddőségi ellátás
2021. november 16. 10:32  |   Ellátások
Többé nem lehet új meddőségi eljárást kezdeni magánellátásban. Csak állami szolgáltató végezhet beültetéseket.

Az utolsó beültetéseket végezték október végén az egyik fővárosi meddőségi centrumban, de azt még nem tudják, mi lesz a lefagyasztott embriók sorsa – jelent meg az RTL Klub riportjában.

Egy nemrég elfogadott törvény miatt ugyanis többé nem lehet új meddőségi eljárást kezdeni magánellátásban.

Közben több állami vagy már államosított centrumnál érdeklődött az RTL Klub, mikorra van időpont. A legtöbb helyen azt mondták, jövőre, a minisztérium szerint viszont nincsenek várólisták.

Csak állami szolgáltató végezhet beültetéseket

2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők – ez áll a parlamenthez benyújtott egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között – írta a hvg.hu.

A törvényjavaslat indoklása szerint “Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőben az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül”.

Még több hír a magánellátásról:

Szülészeti központ nyit magánellátásban.

527 000 forint egy epehólyag műtét.

Koraszülött ellátás indul egy magánkórházban.

 

Fotó: pexels.com