Áldoktort fogott a Szkeptikus Társaság

Áldoktort fogott a Szkeptikus Társaság
2020. december 16. 22:28  |   Hírek
Kamu oklevelekkel próbálta igazolni magát a grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó.

Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor rágalmazásért feljelentette a végzettségeit kétségbe vonó fórumozókat, és végzettségének igazolására interneten vásárolt okleveleket csatolt feljelentéséhez. Hab a tortán, hogy az általa alapított „Dr. Csabai Pharma” nevű cég ráadásul hamis grapefruitmag-kivonatot forgalmaz – írta a Szkeptikus Blog.

Sajnos Magyarországon nem példa nélküli, hogy valaki diploma nélkül orvosnak adja ki magát, doktori címet adományoz vagy vásárol magának – gondoljunk csak „dr. Vargha Zoltán elhíresült esetére. De míg dr. Vargha betegeket is kezelt, Csabai Zsolt inkább csak piaci előny szerzésére használta az önmagának adományozott címeket – habár a netes tanácsadás, a betegekkel való telefonos és személyes konzultáció már veszélyesen közel áll a kuruzsláshoz. És a stratégia sikeres volt, hiszen beszámolók szerint a Dr. Csabai Pharma kft. termékei mindmáig a legnépszerűbbek közé tartoznak a versenytársakkal összehasonlítva. A közzétett beszámoló szerint 2019-ben 89,9 millió Ft nettó árbevétel mellett 26,3 millió Ft adózott eredménye volt a cégnek. Ráadásul a Covid-19 járvány idején még keresettebbek lettek az „immunerősítőnek” titulált termékek és a „természetesnek” nevezett fertőtlenítőszerek, így idén ennél minden bizonnyal jóval magasabb bevétele és nyeresége lesz az áldoktor alapította cégnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a büntetési tétele annak, ha valaki doktornak adja ki magát, miközben valójában nem rendelkezik erre jogosító oklevéllel. Nos, erről a Szabálysértési törvény 137/A pontja rendelkezik: a jogosulatlan címhasználat szabálysértés, amely pénzbírsággal sújtható; a bírság legmagasabb összege százötvenezer forint.

Azonban az is elképzelhető, hogy ennél jogilag sokkal súlyosabb helyzetbe hozta magát Csabai Zsolt, hiszen ha bebizonyosodik, hogy a „rágalmazói” ellen indított büntetőeljárásban bűncselekményt (pl.: hamis vád, hatóság félrevezetése, stb.) követett el, akár szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése miatt vonhatják felelősségre.