A szívnek jót tesz az este 10-11 közötti elalvás

A szívnek jót tesz az este 10-11 közötti elalvás
2021. november 09. 09:08  |   Életmód
Azok, akik este 10 és 11 között fekszenek le aludni, kisebb eséllyel lesznek szívbetegek – írja a 444.hu.

A kutatók a közel hat évig tartó vizsgálat során a 88 000 önkéntest megvizsgálva arra jutottak, hogy 3172 embernél, a résztvevők 3,6 százalékánál jelentkezett szív- és érrendszeri betegség – írja a 444.hu.

A brit Biobank kutatócsoportjának eredményei:

  • A legritkábban azoknál léptek fel szív- és érrendszeri betegségek, akik rendszeresen este 10 és 11 óra között fekszenek le aludni.
  • Azoknál, akik este 11 és éjfél között kerül ágyba, 12 százalékkal nő meg a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.
  • Az éjféltől kezdődő alvás már 25 százalékkal növeli ezek előfordulását.
  • Azoknál 24 százalékkal növekszik az ilyen jellegű betegségek kockázata, akik már este 10 óra előtt lefekszenek.
  • A nőknél jóval nagyobb mértékben jelentkezett a kései lefekvés negatív hatása, mint a férfiaknál.

A European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók hét napon keresztül egy karóraszerű eszközzel gyűjtötték a résztvevők adatait alvás és ébrenlét közben. Szerintük a biológiai óránkhoz igazodó alvás igenis magyarázhatja a szívroham és az agyvérzés kockázatának csökkenését. A szervezet természetes 24 órás ritmusát azért is érdemes tartani, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat, mert arra is hatással lehet.

A kutatásban résztvevők átlag életkora 61 év volt, 58 százalékuk nő.

A kutatók hozzátették, fontos megjegyezni, hogy az alvás nem az egyetlen tényező, ami hatással lehet a szív és érrendszeri egészségre. Ugyanúgy fontos az egészséges testsúly, a rendszeres mozgás, a só- és alkoholfogyasztás csökkentése és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

További kutatások: koronavírus és kísérletek: skizofrénia és depresszió, .

Fotó: pexels.com