A szálló por miatt országszerte tovább nőtt a légszennyezettség

A szálló por miatt országszerte tovább nőtt a légszennyezettség
2020. november 09. 13:33  |   Hírek
Országszerte tovább nőtt a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn egészségtelennek minősítette a levegőt Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron és Várpalotán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kifogásoltnak minősítette ezen kívül tizenhét település levegőjét. Ezek: Szombathely, Szentgotthárd, Győr, Sarród, Ajka, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Tököl, Vác, Salgótarján, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok.

A felsorolt településeken a levegőminőségben jelentős változás nem várható - írták.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett: rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhetnek, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen és a negyedik a veszélyes minősítés.

MTI

Fotó: Poros naplemente/idokep.hu