A kata elvonása bedönti az egészségügyet

A kata elvonása bedönti az egészségügyet
2022. július 15. 18:05  |   Ellátások
Az orvosok és az ápolók között is bevett gyakorlat, hogy munkaviszonyuk mellett másik kórházban vállalnak műszakot, ügyeletet katás vállalkozóként. A kormány ezt tette most lehetetetlenné, veszélyeztetve az ellátást - jelent meg a 24.hu-n.

A bérnővérek nélkül nem lehet felállítani ügyeleti vagy műszaki sort azokban a kórházakban, ahol nincs elég ápoló – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője a 24.hu-nak. Hangsúlyozta, hogy főleg a tartós munkaerőhiánytól szenvedő kórházakban eddig csak úgy tudták fenntartani az ellátást, a műszakokra csak úgy tudták kiállítani a törvényileg előírt számú ápolói személyzetet, hogy bérnővéreket hívtak.

 

Egészségügyi körökben olyan olvasata is van a sebtében elfogadott kata-módosításnak, hogy azzal tovább tisztul az egészségügyben dolgozók munkaviszonya. A katázó orvosok és ápolók gyors kiesése azonban pillanatok alatt érzékelhető lesz az ellátásban, ami megint csak az egészségügy legkiszolgáltatottabb szereplőit sújtja: a betegeket.

 

Fotó: pixabay.com

 

   kata,   bérnővér,   orvos,   egészségügy,   kórház,   ügyelet