30 ápoló és több orvos mondott fel a Semmelweis Egyetemen

30 ápoló és több orvos mondott fel a Semmelweis Egyetemen
2021. november 19. 22:33  |   Ellátások
Necces a helyzet, mert ez az ország legfontosabb covid ellátóhelye. A Semmelweis Egyetem azt közölte, nem igaz, hogy tömegesen hagyják el az intézményt az ápolók.

A Magyar Hang több forrásból származó információi szerint a múlt hét végéig legalább harminc ápoló és több orvos mondott fel az ország legfontosabb covidellátóhelyén, a fővárosi Semmelweis Egyetemen (SE). Forrásaik szerint az okok között szerepel:

  • a rossz munkaszervezés
  • a túlterheltség
  • az orvosok és ápolók közötti bérfeszültség

Információikkal megkeresték a Semmelweis Egyetemet, ahonnan több nappal később érkezett reakció. Azt közölték, nem igaz, hogy tömegesen hagyják el az intézményt az ápolók, érdemben ugyanakkor nem cáfolták a felmondásokkal kapcsolatos értesülést. Jelezték továbbá, az intézménynek mintegy 40 betegellátó szervezeti egysége, klinikája és 5800 egészségügyi dolgozója van, az elmúlt hat hónap adatai pedig azt mutatják, hogy összességében a szakdolgozói átlaglétszám 7 százalékkal több, mint tavaly május és október között.

A lap kitér arra, hogy az ápolók fizetése csak az évekkel ezelőtt elindított, összességében 72 százalékos béremelés szerint növekszik, de a nemzetgazdasági átlagot mint ahogy eddig sem, úgy jövőre sem fogja elérni.

Az új jogszabály márciusi hatálybalépésekor kiderült, hogy az orvosok és ápolók nem elhanyagolható része úgy döntött, köszöni szépen, de a továbbiakban nem kér a közegészségügyi munkából: a mintegy 110 ezer egészségügyi dolgozóból 5500-an nem írták alá új szerződésüket. 

Közben a magánegészségügyi intézmények szépen fejlődnek, ráadásul az államinál jobb fizetést és ami fontosabb, nyugodtabb, kedvezőbb munkafeltételeket kínálnak a dolgozóknak.

További cikkeink:

koraszülött osztály nyílik a TritonLife Róbert Magánkórházban,

a november a férfiak hónapja a Swiss Prémiumnál

milliós műtétek várólista helyett

Fotó: Pexels.com